Stichting Kinderhuis Soweto

Bezoek van Greet en Luuk Plekker JUNI 2005

zaterdag - 25 juni Constitutional Court

Om 11.30 worden we opgehaald voor de lunch en daarna gaan we naar Constitutional Court (in Johannesburg) voor een rondleiding door Rechter Albi Sachs!

Toen we nog thuis waren hebben we een email ontvangen van Harry en hij vroeg ons of we met hen wilden deelnemen aan een rondleiding van de Norwood Garden Groep. We wisten niet wat er bedoeld was, maar hebben geantwoord dat we daar graag aan deel zouden nemen. Tuinen zijn altijd mooi!

Maar tot onze verbazing zijn we nu deelnemers geworden aan de rondleiding door Rechter Albi Sachs, die ik op 27 januari 2005 in Amsterdam heb ontmoet bij de Auschwitz lezing en bij die gelegenheid heb ik ook zijn boek gekocht, met handtekening.

Het was een hele belevenis. Met ca. 40 mensen uit Norwood (deel van Johannesburg) en omgeving werden we rondgeleid en alle aspecten van het gebouw en de reden van de bouw werden uitgelegd. De trappen omhoog gegaan en vandaar keken we omlaag naar 4 verdiepingen met boeken over Internationaal recht. Deze boeken zullen ook in de toekomst via Internet wereldwijd te raadplegen zijn. Men is begonnen zonder boeken, maar het aantal groeit nog steeds.

Op de foto van de zittingszaal van het Hooggerechtshof is een lang smal raam aangebracht. Symbolisch voor het feit, dat rechters, die iemand zien passeren, alleen de schoenen langs zien gaan. Er dient recht gesproken te worden zonder aanziens des persoons (ongeacht ras, sekse, huidskleur, geaardheid). 

Ook uitleg over de kunst die hangt op de begane grond maakt het bezoek op deze wijze met deze bijzondere gids uniek. Rechter Albi Sahs heeft persoonlijk deze kunstverzameling bij elkaar gezocht en aangeschaft. Vele kunstwerken zijn in excile gemaakt tijdens de Apartheidstijd.

 

 

We nemen afscheid van Albi Sachs en wandelen naar het Ford, de voormalige vrouwengevangenis. Onder leiding van 2 gidsen en 2 groepen. Wij hadden gids Moses. Hij vertelde ons over het regime  in de vrouwengevangenis.
o.a. Vrouwen moesten naakt op de knien gras knippen met een nagelschaartje.
Opmerkelijk is, dat mensen die in de nabije hoge kantoorgebouwen werkten dit gewoon konden zien gebeuren. Ook de aframmelingen van naakte vrouwen die op het blok gebonden waren, kon men van buitenaf zien!!

We zagen de isolatiecellen, waar vrouwen, ook naakt, voor kortere of langere tijd, een week of maanden zaten opgesloten met alleen een emmer water en een toiletemmer. Hl hoog een raam aan de straatkant en bij de celdeur een bel.
Het is om gek te worden, het idee alleen al om daarin opgesloten te zijn.
Hannchen Koornhof (nu 45 jaar oud)

Na de rondleiding door Moses vertelden nog twee vrouwen, oud-gevangenen, hun verhaal,Esther Barsel (nu 80 jaar oud)
Hannchen Koornhof (nu 45 jaar) en Esther Barsel (nu 80 jaar). Zij droegen een portret van hun vriendin Sheila Weinberg mee. Veel mensen die tegen het apartheidssysteem waren bleken in Norwood te hebben gewoond. Zoals deze dames, de familie Weinberg (de vader van Sheila en hij was d fotograaf van het ANC), Helen Joseph en nog meer mensen waarvan ik de naam, jammer genoeg, niet heb kunnen onthouden.

Hierna was de rondleiding afgelopen en gingen we naar huis.

Goededoelen